Архитекти пред FN: Необходима е единна и естетическа визия на преместваемите обекти по морето

 

Министерство на туризма обяви, че тази година ще бъде въведена единна визия за павилионите в Слънчев бряг. Пилотният проект предвижда да обхване само източната зона на курорта, която се управлява от държавното дружество „Слънчев бряг“ АД.

Новите павилиони ще бъдат в бяло и синьо и трябва да бъдат изградени за сметка на наемателите.

Потърсихме мнението на архитектите в България за това как трябва да изглеждат временните обекти по курортите и как е решен този въпрос по света? Ето няколко гледни точки:

Борислав Игнатов  е завършил магистратура по архитектура в УАСГ – София, 1995 г., и в Колумбийския университет в Ню Йорк, 2006 г.  През 2010 г. е избран за „Архитект на годината“. Председател на УС на КАБ.

 Проектите му за Къщата дърво и Къщата на равноденствието получават широк национален и международен отзвук и са публикувани в множество световни издания.

Арх. Игнатов трябва ли да има единна визия на преместваемите обекти по морето?

Разбира се, че трябва да има единна визия. Моето мнение е, че е хубаво да има единна и естетическа визия на всеки курорт, за да се избегне този зрителен хаос, който цари по курортите в момента.  Хубаво е експериментално да бъдат пуснати такива павилиони в един курорт и да се успокои визуалната агресия, която идва отвсякаде, реклами светят директно в стаите на хотелите. От тях реално морето не се вижда.

Как е организирано това по света?

Има много страни, където има ясни правила. Това е практика и в Европа и САЩ. В щатите градоустройствения им кодекс предвижда строги правила за поставяне на реклами и преместваеми обекти. И там в миналото е имало стихийно поставяне на какви ли не неща и е бил създаден този кодекс. По света има изисквания към преместваемите обекти за това какъв цвят да са, какви материали да се използват, когато ги строят собственици на обекти. Има варианти да се изграждат по проект от курорта и общината и да се отдават на концесия или под наем. Забранява се на ползвателите да ги променят. Да не изменят цветове и конструкция, за да има стил и хармония, а да не е бит пазар.

 

Арх. Марин Бакалов е роден на 25.07.1962 г. През 1989 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство със специалност „Архитектура“. Управител е на редица компании. Член е на БААИК, КАБ и САБ. През 2014 г. учредява Сдружението на архитектите проектанти в защита на авторското право в архитектурата (САПЗАПА).

Как трябва да изглеждат преместваемите обекти по курортите?

Трябва да имат правила и норми, на които да отговарят преместваемите обекти, не бива да е хаос. Общата визия е задължителна.

Как е по света?

Ходил съм на много места. Всяко съоръжение по курортите има естетическа стойност и да е в хармония с останалите. Освен законосъобразно, то трябва да е и целесъобразно.

 

- реклама -