Гуайдо

19 европейски страни подписаха декларация в подкрепа на Гуайдо

Съвместна декларация от 19 европейски държави потвърди, че те признават ръководителя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Изявлението беше подписано от Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия, Люксембург, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Полша, Швеция и Хърватия.

Изброените страни „са взели предвид факта, че Николас Мадуро е решил да не стартира избирателен процес“.

Затова според правилата на Конституцията на Венецуела, Хуан Гуайдо, председателят на демократично избраното Народно събрание, се признава и подкрепя от тях като временен президент на Венецуела. Целта е да бъдат обявени от него свободни, честни и демократични избори, се казва в съвместния текст на декларацията.

Венецуела социализъм инфлация БВП

Присъединилите се страни припомниха, че редица членове на ЕС на 26 януари призоваха Николас Мадуро да обяви провеждането на президентски избори в рамките на осем дни.

При липсата на обявяване на организирането на нови избори с необходимите гаранции, през следващите дни ЕС ще предприеме мерки, включително по въпроса с признаване на властта на страната, в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

Председателят на парламента на Венецуела Гуайдо на 23 януари обяви себе си за държавен глава за срока на временното правителство.

Съединените щати обявиха признаването на Гуайдо и поискаха от венецуелския президент Николас Мадуро, избирането на когото не считат за законно , да не допуска насилствени действия срещу опозицията. Мадуро се обяви за конституционен президент и нарече главата на опозиционния парламент марионетка на САЩ.

Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Николас Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

Италия блокира официално изявлението на целия Европейски съюз, признаващо Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

- реклама -