Опра Уинфри с горещи думи на „Златен глобус“: Настъпва „нов ден” за подложените на секс тормоз жени и момичета

Американската телевизионна водеща Опра Уинфри обяви настъпването на „нов ден” за жените и момичетата, подложени на сексуални издевателства от влиятелни мъже в силната си реч на церемонията по присъждане на наградите за кино и телевизия „Златен глобус” в неделя.

63-годиишната Уинфри, чието предишно токшоу проправи пътя на изповедната телевизия и я направи милиардерка, съсредоточи изказването си върху равенството между половете, бедността и расизма при получаването на награда „Златен глобус” за цялостен принос.

Уинфри приветства движението #MeToo, които набра скорост след разкритията за необузданото сексуално поведение на филмовия магнат Харви нУейнстейн.

Чернокожата Уинфри отдаде почит на Риси Тейлър – афроамериканка, която през 1994 дръзва да съобщи, че е станала жертва на групово изнасилване от шестима бели мъже в Алабама и почина миналия месец на 97 години, и изрази съжаление от „културата, разбита от брутално влиятелни мъже”.

„Прекалено дълго жените не бяха чувани или не им вярваха, ако се осмеляха да кажат истината за властта на тези мъже. Но тяхното време дойде! Времето им дойде!”, каза Уинфри, аплодирана от станалата на крака публика, сред която имаше и просълзени хора.

„Затова искам всички момичета, които ни гледат сега, да знаят, че на хоризонта се появява нов ден”, посочи Уинфри.

„И когато този нов ден накрая се развидели, това ще е благодарение на много великолепни жени, много от които са в залата тази вечер, и някои твърде изключителни мъже, които се борят усилено, за да станат лидери, които ще ни отведат във време, когато никой няма да се налага повече да каже „и аз също”, каза Уинфри.

На церемонията всички бяха с черни дрехи в знак на съпричастност към жертвите на секскуално насилие в сферата на киното.

- реклама -