Банско

Екоминистърът в Банско: Търсим баланс между природата и икономическото развитие

На този етап не е ясно кога ще има втори кабинков лифт над Банско след решението на правителството, което даде зелена светлина за развитие на проекта в курортното селище. Това стана ясно от думите на министъра на екологията Нено Димов, който днес беше в града.

„Ако няма обжалвания, а допускам, че ще има, не съм оптимист, че ще стане за следващия сезон. Влязат ли процедурите в съда – спираме часовника“, обобщи той.

Междувременно днес пред ски съоръжението се извиха огромни опашки, единственият лифт едва смогваше да обслужва скиорите

Димов посочи, че след решението на Министерски съвет за промяна в Плана за управление на парк “Пирин“ на ход сега е общината, която има задължението да изработи устройствен план за ски зоната. В него трябва да се съдържат екологични оценки и ще трябва да премине през процедурите за ОВОС.

„Втора стъпка е преминаването към инвестиционно намерение. В максимално кратък срок общината ще предприеме действия за изработване на този устройствен план“, категоричен бе министъра, който се срещна днес с кмета на Банско Георги Икономов, общинари, туристически бранш и концесионера.

„Държа да кажа, че твърденията на протестиращите еколози, че 48% от Пирин планина ще бъдат изсечени и застроени, са пълен абсурд. Разрешава се строителство само в 2 процента в парка в Банско и 0.6 процента в Добринище. Разрешението е само за спортна инфраструктура, никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти“, обясни Нено Димов.

Той обясни, че още от първия си ден като министър търси баланс между икономическото развитие и природата и така отговори на исканията за оставката му на протестиращите природозащитници и граждани. „Развитието на Банско като ски дестинация може да развие и други райони в страната. Имаме възможност за много сериозно развитие на ски туризма в страната и трябва да работим в тази насока“, подчерта Димов.

Кметът Георги Икономов пък бе категоричен, че Банско, хората и всички жители на региона са истинските гаранти, че няма изсичане на дървета повече, отколкото е нужно за втора кабинка. Той определи като неверни твърденията, че приетото решение е незаконносъобразно.

Министърът обеща, че ще се включи на 3 януари в 12 часа на живо във Фейсбук за да отговаря на всички въпроси около втория лифт в Банско.

- реклама -