Сицилия

Горят тонове боклук от Сицилия край Варна

Боклукът на Сицилия ще бъде депониран в България, съобщават медиите в Италия.

Двата най-големи града на областта – Палермо и Неапол, които от години се опитват да решат проблемите си отпадъците ще ги пращат в две български сметища – във варненско и в бургаското село Полски извор.

World Population DayМестният вестник „Република“ съобщава, че най-голямото сицилианско сметище в Лентини е започнало изнасянето на боклук към пристанището във Варна. Първата пратка е била 10 000 тона. Това са сухи отпадъци, както и обработени боклуци, подготвени за изгаряне, събирани ежедневно по улиците на Палермо. Те били закарани в циментов завод до черноморската ни столица.

Девня вече е в ужас от италианския боклук

Оказа се, че жителите на Девня вече понасят последствията от италианските отпадъци. Сажди от изгорените боклуци на Сицилия се сипели над квартал “Река Девня”, тъй като циментовия завод бил само на километър от града. Пепел имало и над запазения мраморен римски стадион на някогашната столица на Римската империя Марцианопол.

Жителите на града се оплакали на кмета си Свилен Шитов, който не бил информиран за италианските отпадъци и вече втора седмица чака отговор на запитването си от МОСВ и РИОСВ- Варна.

Областният управител на Варна Стаян Пасев също е получил оплакване. Граждани му изпратили жалба, че на площадката на на пристанище “Варна Запад” е струпано голямо количество боклук.

Източник:“24 часа“

- реклама -