Тижан Караш-водеща на TRT

Две тв водещи с ключова роля в неуспешния опит за преврат в Турция

Две тв водещи имат ключова роля в нощта на метежа в Турция. Едната стана жертва на метежниците, другата направи истински журналистически удар, успявайки да даде изява на президента Реджеп Ердоган.

Метежниците карат дежурната водеща по държавната телевизия да прочете тяхното идване на власт

Превратаджиите са си давали ясна сметка, че за да успеят им трябва медия и се насочват към държавна телевизия TRT като нахлуват в сградата и спират излъчването. Минути по-късно карат дежурната водеща Тижан Караш да прочете изявлението им, че в страната вече управлява Съвет на мира и той налага военно положение и вечерен час.

f545f7d36ba71c9e8884b4ec6d31d8d8_XLКараш е заставена с оръжие да прочете декларацията. Дори и да е добра водеща за внимателния зрител личи, че водещата е притеснена- пот избива по лицето й и явно това не се дължи на отсъствието на гримьор в телевизията.

Изявлението се върти няколко пъти в ефир. ТRT пак заглъхва. През времето когато Караш не е в ефир привърженици на Ердоган идват и прогонват метежниците от държавната телевизия.

tijan karash1Караш се появава, но не от студиото, а от сградата на телевизията, заобиколена от колеги, и съобщава на милионите зрители: Прочетох декларацията под заплаха с оръжие. Завързаха ръцете ни зад гърба и ни казаха да не задаваме никакви въпроси. Отведоха ни в заключена стая – само няколко души, които трябваше да излъчим емисията“.

Сега обаче нейните колеги се питат успя ли водещата да докаже, че не е с превратаджиите или не. Почитателите й я определят като герой, който е прочел новините под дулото на автомати, а враговете й смятат, че тя доста успешно е изиграла ролята си на жертва.

Коя е Тижан Караш?

Тя е родена през 1975 г., в Анкара и има трима братя. Завършила е социология, има дъщеря на 16 години. Караш открива страстта към журналистиката по време на следването си в университета. На 23 години тя прави първите си стъпки в TRT.

Отначало започва работа в редакцията за култура и развлечение, но впоследствие преминава към „сериозните новини“. Там, където работата няма начало и няма край – до момента, в който „няма една минута за почивка“.

Доката Караш се опитва да води новини под дулото на автомати, друга не по-малко известна водеща от CNN Turk Ханде Фърат прави истински журналистически удар.

snapshot2Явно превратаджиите не са планирали добре акцията си след като оставят частните канали да излъчват свободно.

Ердоган използва CNN Turk за да съобщи, че е жив и призове народа за подкрепа

CNN Turk предаваше на живо поне докато излъчи изявлението на Ердоган. Водещата Ханде Фърат с iPhone в ръка излъчи на живо интервю с президента Реджеп Тайип Ердоган през приложението Facetime.

Това е ключовият момент, при който държавният глава призова всички свои симпатизанти да излязат на улицата, за да се противопоставят на преврата. Това може би реши съдбата на пуча.

В това време всички медии по света излязоха със заглавия и питаха „Къде е Ердоган?“, появиха се слухове че търси убежище в Германия.

snapshotНе е ясно как Фърат се е свързала с президента, дали го е потърсила както биха направили във всяка свободна медия, имайки му телефона, или самия Ердоган е потърсил поле за изява. Много колеги на водещата я обвиниха, че е обслужила интересите на властта, а може би се справи като професионалист.

Журналистически удар или не- това обаждане обърка плановете на метежниците. Турският народ и светът разбраха, че Ердоган е жив и здрав и все още може да управлява.

Хората го последваха и с това даде ясен сигнал и на превратаджиите, че народа е с Ердоган (независимо дали харесва управлението му), повечето обикновени войници не биха стреляли срещу граждани, а светът разбра, че народа си иска Ердоган.

След изявлението на президента метежниците спряха излъчването и на CNN Turk.

8

Коя е Ханде Фърат?

Фърат е на 42 години, родена в Анкара, завършила e журналистика в университета в турската столица и говори свободно английски и френски език. Започва кариерата си в NTV, първата новинарска телевизия в страната, после преминава през BRT (каналът на турскоговорящото население в Кипър) и през Kanal D, преди да се превърне в едно от най-разпознаваемите лица на CNN Turk.

В крайна сметка и двете водещи станаха звезди в нощта на преврата. А и след вчерашната чистка в медиите те не са сред уволнените- поне засега.

erdogan telКакво послание изпрати Ердоган?

И още нещо интересно от ефира- как изглеждаше и какво каза през мобилния си телефон Ердоган.

Гласът на Ердоган е сериозен, няма притеснение като говори, дори и в критична ситуация като тази е успял да се облече официално, за да покаже, че още е президент. В строга делова синя риза и вратовръзка, стил, който не показа след потушаването на метежа- на всяка публична изява след нощта на преврата до вчера той се явяваше с различна карирана риза и сако, но никога с вратовръзка. Без вратовръзка изпрати и най-приближените си, убити по време на пуча.

А посланието на Реджеп Ердоган е добре обмислено. Първо дава да се разбере, че е жив, второ да каже, че метежниците са „малка група от въоръжените сили на страната и че опитът им да завземат властта е повече от жалък“. Малко думи от които става ясно, че той все още управлява, така че хората да го последват.

Ето това е силата на медиите- винаги имат главна роля, дори в един преврат.

- реклама -