ваксини

180 млн. е отпуснала до момента държавата за ваксини, приготвени са още 50 млн.

До момента само за ваксини държавата е отпуснала 180 млн. лв., като има готовност за още 50 млн. 83 млн. лв. се дават на месец за добавки за работещите на първа линия, а 35 млн. лв. са изхарчени за медикамента „Ремдесивир“. Над 22,2 млн. лв. са отпуснати на „БулБио“ за изработка на ваксини и тестове. Над 5 млн. лв. пък са пренасочени към личните лекари и техните медсестри.

Това информира здравния министър Костадин Ангелов. Заедно с премиера Борисов инспектираха РЗИ-Пловдив, където днес бяха доставени част от ваксините, които сутринта пристигнаха у нас.

Той посочи, че в хладилник, поддържащ температура от 2 до 8 градуса, ваксината може да се съхранява до 5 дни.

Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Борисов предупреди, че е важно да се пазят имунизационните паспорти.

Министър Ангелов изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

На мястото здравният министър показа на премиера информираните съгласия, които ще получават имунизираните.

„Това е много важно да се пази, защото ще дойде време, когато вероятно от ЕС ще искат такива имунизационни паспорти, като знам как действат. Трябва да се обясни на хората да си пазят ваксинационните си карти, за да не се налага да се правят повторно. В информационната система ще са качени всички карти“, каза Борисов. Здравният министър го информира, че има подготвена електронна система, където ще се изработват тези уверения.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че организацията за ваксиниране е готова и при военните и ще се извършва по строга система. По думите му всички в армията, които са минали курс за санитари са разпределени в помощ на военните болници в страната.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

- реклама -