Рила

180 човека – по земя и въздух, втори ден гасят пожара в Рила

180 човека – служители от паркове „Рила“ и „Пирин“, пожарникари, военни, доброволци, гасят втори ден пожара в местността Белия камък в Рила. В борбата с пламъците участва и хеликоптер.

Пожарът гори от 9 часа в неделя между хижа „Чакалица“ и връх Капатник, никой не се наема да каже площта на пожара. В щаба са директорите на РД ПБЗН комисар Георги Пармаков и на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов, и др.

Рила

От прохода Предел нагоре до щаба се пътува един час по коларски път, 12-те километра до там преодоляват денивелация от 1000 метра.

От щаба до пожара има още 4 км, достига се само пеш по пътека, гаси се ръчно – с тупалки. До огъня моторно превозно средство не може да достигне.

Днес една амфибия, канадско производство, оборудвана за гасене на пожари, се опита да достигне до пламъците, но не успя да излезе. Машината и други две ще опитат да достигнат до пожара откъм ски-писта „Картала“ над Благоевград. Амфибиите са три, освен резервоари с 300 литра вода, двете от тях са шлангови, разполагат с общо 2 км маркучи.

По пътя на амфибиите и на доброволци, ще опитат да преминат и две водоноски – „тойоти” на ЮЗДП. От връх Исмаилица, където извежда кабинковият лиф над местността „Картала“, по билото амфибиите и „тойоти”-те ще се опитат да достигнат до горния фронт на пожара. Дали ще успеят, никой не се наема да прогнозира.

Трите амфибии разполагат и с дрон, с който оглеждат пътя, те за първи път ще се опитат да гасят пожар в Благоевградска област. Той гори на надморска височина от 2000 метра.

Към 11 часа днес в района на пожара излезе и силен вятър.

- реклама -