избори гласуване, ГЕРБ Изборен кодекс социологически проучвания

18 партии и 9 коалиции се регистрираха за предсрочните избори

Тази вечер приключи регистрацията на политическите партии за предсрочните избори, които ще се проведат на 26 март. До 17 часа в ЦИК документи са подали 18 партии и 9 коалиции. Две формации са се явили малко след изтичане на срока и до последно избирателната комисия заседава, за да реши дали да приеме документите им.
Регистрираните партии са: ГЕРБ, „Воля“, „Движение за радикална промяна „Българската пролет“, „Българско национално обединение“, „Глас народен“, „Движение за равноправен модел“, Пария на зелените, „Възраждане“, „Национална републиканска партия“, ДПС, „Български демократичен център- БДЦ“, „България без цензура“, „Движение напред България“, „Целокупна България“, „Национално движение единство на Български съюз за директна демокрация“, „Български съюз- Нова демокрация“, ДРОМ, „Съюз на свободните демократи“.
Коалициите, които са подали документи за участие в изборите са: „Обединени патриоти- НФСБ, Атака и ВМРО“, Реформаторски блок, „Коалиция на недоволните“, „ АБВ- Движение 21“, Обединение ДОСТ, „Нова република“, коалиция от партии „БСП за България“, „Движение Да, България“ и „Кой- българската левица и зелена партия“.

Дали всички ще получат регистрация зависи от това, дали са събрали задължителните подписи

В последния възможен момент документ са подали от Движение „Да, България“, които искат да се регистрират за изборите като коалиция с участието на партия „Зелените“ и ДЕОС.
Това стана след като жалби в съда възпрепятстваха самостоятелното участие на партията с лидер Христо Иванов.
Документи за ЦИК внесе и Николай Бареков. Той регистрира формацията със старото название на партията си „България без цензура“. Евродепутатът обяви, че се съмнява, че ГЕРБ ще позволят регистрацията.
източник: БНР
- реклама -