18 неща, които са забранени в първия ден на Китайската Нова година

18 неща, които са забранени в първия ден на Китайската Нова година. Първият ден от всяка Китайска Нова година има особено значение за начина, по който ще протекат събитията през нейното времетраене.

Вярва се, че определени действия могат да прогонят късмета и да привлекат нещастието, затова в този ден те са строго забранени. Суеверните ги спазват особено строго, но и останалите почитатели на Лунния календар се стараят да не нарушават 18 табута. Ето и какви са забраните:

1. Не бива да се взимат лекарства

Независимо дали става дума за треви и билки, или за хапчета, които са резултат от химия, вярва се, че приемането им ще доведе до влизането на болестите в дома и неразположения през цялата година. Дори и сериозно болни хора се случва да спират приема на лекарства за 24 часа в момента, когато бъде обявено настъпването на новата година.

2. Не се мете и боклукът не се изхвърля

Тържествата слагат еднодневна пауза на чистенето на дома. Метенето се асоциира с измитането на богатството, а заедно с изхвърления боклук си отиват добрият късмет и благополучието.

3. Не се произнасят думи с негативно значение

Любезността е на особена почит в първите часове на новата година. Забранено е да се произнасят думи с негативно значение – не само обиди или ругатни. Не бива също така да се говори за смърт, болести, бедност, призраци и пр. Ако трябва да кажат нещо в този смисъл, хората прибягват до евфемизми и заобиколно говорене, например вместо “той (тя) умря” се използва “той (тя) си отиде”.

4. На закуска не се ядат каша и месо.

Каша не се хапва на закуска, защото се смята, че само бедните се угощават с нея сутрин. Така цялата година се орисва да бъде бедна. Месо пък не се яде от почит към будистките богове, които са били срещу убиването на животни. В първия ден на започващите 12 месеца се вярва, че всички богове се събират, за да си пожелаят благополучие един на друг.

5. Забранено е миенето на косата и стригането

Косата в никакъв случай не бива да се мие в първия ден на Китайската Нова година. Причината е, че коса на мандарин се произнася почти еднакво с израза “да станеш богат”. Затова се смята, че не е добре богатството да се отмива в началото на празничния период. Подстригването пък може да донесе нещастие за чичовците в семейството. Много е популярно обаче подстригването и получаването на нова прическа в навечерието на празника, за да се влезе в годината с добър и спретнат външен вид.

6. Не се пере

Дрехи не се перат нито през първия, нито през втория ден на новата година, защото през тези дни се празнува рожденият ден на бога на водата. Прането се тълкува като липса на респект към него. Древните китайци са вярвали, че водата символизира богатство и благополучие. Изхвърлянето на мръсната вода след пране се смята за захвърляне на финансовата стабилност.

7. Не бива да се шие и бродира

Забраната за шиене и бродиране се простира от първия до петия ден на първия лунен месец. В този период не е разрешено да се зашие дори копче. Причината е, че това може да направи годината много трудна и пълна с изпитания.

8. Не се използват ножици и ножове

Смята се, че остриетата на ножиците са като остри устни, когато хората се карат. Използването на ножица на първия ден от Китайската Нова година се възприема като призив за кавги. Ножовете трябва да се избягват, тъй като всеки инцидент, независимо дали наранява човек, или предмет, води до неблагоприятни събития.

9. Не се дава нечетна сума пари

Забранено е да се дава нечетна сума пари. Китайците обичат четните числа с традиционното вярване, че добрите неща винаги се удвояват. Но също така трябва да се избягват нещастни числа като 4 и 40, тъй като 4 звучи като смърт на китайски.

10. Определени подаръци трябва да бъдат забравени

Подаръци като часовници, ножици или круши не бива да се подаряват, тъй като те имат лошо значение в китайската култура. Ножиците означават край на отношенията с някого, на когото държим, часовниците носят лош късмет, а думата за круша звучи по същия начин като “тръгвам си”, “напускам”. Да се подаряват в този ден рязани цветя, също е неподходящо, те се асоциират със смърт, особено ако са бели.

11. Трябва да се избягва чупенето на чиния, купа, чаша и пр.

Счупването символизира незавършеност. Строшаването на купа, чиния, чаша, ваза или огледало по време на Пролетния фестивал се смята за носител на нещастие, парична загуба или разпадане на семейството. Ако нещо се счупи случайно, хората обикновено използват червена хартия, за да увият фрагментите, и след това произнасят пожеланието “Цяло и здраво през цялата година”.

12. Омъжена дъщеря не прекрачва прага на бащината къща

На омъжена дъщеря не е позволено да посещава къщата на родителите си в деня на настъпването на Китайската Нова година, тъй като се смята, че това носи нещастие на родителите и причинява икономически затруднения за семейството. По традиция омъжената дъщеря посещава бащината къща на втория ден от новата година.

13. Децата не бива да плачат

Смята се, че плачът на детето носи лош късмет на семейството, затова родителите правят всичко възможно да предотвратят сълзите на наследниците си с всички възможни средства.

14. Не се посещават болници

Посещението в болницата през този момент носи болест на въпросния човек през годината. Следователно ходенето в лечебни заведения се избягват, освен в изключително спешни случаи.

15. Не се вземат и дават заеми

На Нова година не трябва да се дават пари назаем, а всички задължения трябва да бъдат платени преди това. Човекът, който е дал пари на друг, не бива да ходи да си ги иска в дома на длъжника. Казват, че всеки, който го направи, няма късмет през цялата година.

16. Не се обличат скъсани или захабени дрехи

Не бива да се носят дрехи с дупки или повредени по някакъв друг начин. Ако деца носят захабени и износени дрехи през първия лунен месец на годината, това предвещава лоши събития.

17. Не се облича бяло или черно

Тези два цвята в облеклото се свързват с траурните традиции, затова не са подходящи за празничния повод.

18. Не се колят животни

Коленето на животни трябва да се избягва от 1-ия до 15-ия ден от Лунната Нова година, тъй като кръвта се счита за лоша поличба, която ще причини инциденти като рана с нож или кърваво бедствие. Хората обикновено убиват кокошки, патици, прасета и риба преди Нова година или в навечерието ѝ.

- реклама -