След смъртта на 18 мигранти в изоставен камион – арести, разследвания и схеми (Обзор)

18 мигранти бяха открити мъртви в изоставен камион. Осемнадесет мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион в софийското село Локорско днес.

Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота,

но има и няколко в по-тежко състояние.

Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали. Прокуратурата разследва трагичния инцидент, задържани до момента са четирима заподозрени. Според разследващите, става дума за каналджийство.

В полицията е подаден сигнал за изоставения камион около 14:15 часа. Около него имало хора. Отишлите на място екипи са установили, че хората в превозното средство са починали. Не са намерени документи за самоличност. Предполага се,

че хората са се возили в изграден тайник

под превозван дървен материал. Разследването дотук е установило, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гората край град Ямбол и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити.

Националното следствие пое разследването. На място пристигнаха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, като и

градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Четирима души са задържани по случая, съобщи Борислав Сарафов. Те са задържани за 24 часа. Сред тях е и шофьорът на камиона. Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, допълни той и уточни, че става въпрос за каналджийска дейност.

Този, който стои в дъното на този трагичен инцидент е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Смолян. Той напомни, че служебното правителство е внесло в 48-ия парламент законопроект, с който

се увеличават наказанията за каналджийска дейност.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи, че в болници са настанени 34 мигранти, като от тях пет са деца. Сред загиналите има и дете на видима възраст между шест и седем години.

Към 17:30 ч. в болница „Св. Анна“ са хоспитализирани седем души, във Военномедицинска академия – осем, в  „Пирогов“ – седем, в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – четири, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – четирима,

в Медицинския институт на МВР – четирима.

Хоспитализираните в „Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук, каза Асен Меджидиев. Той посети „Пирогов“ и ВМА, за да се запознае на място със състоянието на пострадалите.

Министър Меджидиев посочи,

че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени шест екипа, които са транспортирали пострадалите. Според министъра, най-вероятно през последните дни мъжете не са приемали вода и храна, по телата им има охлузвания и рани.

- реклама -