манастир, руснак, самовзриви

18-годишен руснак се самовзриви в женски манастир (СНИМКИ)

18-годишен бивш ученик от руско православно училище се самовзриви днес в сградата на манастирското средно учебно заведение. Пострадал е най-малко още един тийнейджър, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и руски агенции.

Атентаторът, използвал самоделно взривно устройство, е починал от загуба на кръв, информира ТАСС, като се позовава на източник от органите на реда. Според правоохранителните органи атентатът е станал в православната класическа гимназия в съседство с женския манастир Введенски Владични в град Серпухов край Москва, предава БТА.


Полицията вече евакуира учителския състав и учениците. Данните за пострадалите се уточняват. Анонимни полицейски източници, цитирани от ТАСС, РИА Новости и Интерфакс, съобщиха за 7 ранени. Задържан е мъж, влязъл в манастира преди експлозията.

Според съобщения в Телеграм, цитирани от електронния в. „Лента”, атентаторът планирал да взриви устройството си по време на сутрешната молитва. Отначало седял на стъпалата край входа с мачете в ръце, а след взрива се опитал да изпълзи вътре в сградата, тъй като му били откъснати краката.

Устройството може да се е задействало случайно, предполага „Лента”.

Подобни атентати на обществени места и в училища дълго време бяха рядкост в Русия, но през последните години зачестиха, по-специално инцидентите със стрелба, поради което по нареждане на президента Владимир Путин неотдавна бяха въведени по-строги законови норми за носене на оръжие.

- реклама -