Илинден
Св. Пророк Илия

Днес е Илинден. Къпането е забранено!

Почитаме паметта на Свети пророк Илия

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина.

Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч„. Това обяснява и името на пророк Илия, което означава Сила Господня.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници.

iliaВярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд. Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото св. Илия обичал на този ден „да си взема курбан“.

Знамео т Илинденско-Преображенското въстание
Знаме от Илинденско-Преображенското въстание

Почитаме въстаниците от 1003 г.

Днес се навършват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.

- реклама -