Беловежка гора

100 хиляди евро глоба на ден за Полша, заради изсичането на мистичната Беловежка гора

Европейският съд заплаши Полша с огромна финансова санкция, ако не спре незабавно изсичането на дървета в Беловежката гора, която е една от най-добре запазените естествени гори в Европа.

В решението на съда в Люксембург се казва, че страната ще трябва да плаща на ЕК най-малко 100 000 евро дневно

Гората е включена в „Натура 2000“ и е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя е предмет на остри спорове от месеци насам между правителството на Полша и ЕС.

Европейската комисия обвини Варшава в незаконна сеч в Беловежката гора, която e един от най-старите защитени резервати в Европа, намиращ се на границата на Полша с Беларус на площ от 145 000 хектарa, и отнесе въпроса пред съда в Люксембург. На 27 юли съдът постанови незабавно спиране на сечта в гората, където е и най-голямата популация на зубри в света.

Варшава обвинява Европейския съд в пристрастност и твърди, че става въпрос само за „оздравителна сеч“ и за защита, за да се спре разпространението на насекоми, които се хранят с жива дървесина.

Съдът обаче не приема аргументите на полската страна и в днешното си решение потвърди своето предходно становище от края на юли.

- реклама -