Японска компания дава 6 дни отпуск на непушачите

Японска компания обяви, че всички нейни служители, които са непушачи, ще получат по още 6 допълнителни дни платен отпуск към този, който им се полага по закон.

Причината за този изненадващ бонус е компенсация за работата им по време на дългите паузи за цигара, които техните колеги — пушачи правели през работния си ден. Според директора на фирмата Такао Асука, това време трябвало по някакъв начин да се даде и на онези, които не са пристрастени към вредния навик, пише британският вестник Daily Telegraph.

Мярката е въведена през септември, като от компанията съобщават, че от новия бонус до момента са се възползвали над 30 души, а промяната е стимулирала други четирима да откажат цигарите.

Японската маркетинг компания „Пиала” е разположена на 29-ия етаж в офис сграда в Токио. Тъй като пушенето в сградата е забранено, на пушачите им се налага да слизате до приземния етаж, всеки път, когато им се прииска да запалят цигара. Ето защо, всяка една такава разходка, отнема поне 15 минути от работния им ден.

Това станало причина за доста оплаквания от страна на останалите служители, разказва говорителят на компанията Хиротака Матушима.

„Един от служителите ни — непушачи, пусна в кутията за предложения оплакване, в което казваше, че почивките за пушене създават проблеми. Нашият директор видя коментара и се съгласи. Затова непушачите получиха допълнителен отпуск като компенсация.”

Въведената промяна гласи, че всеки, който не ползва почивки за цигари, получава допълнителни 6 дни към годишния си платен отпуск.

- реклама -