Христо Ботев, рождение, годишнина, тържества

171 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Един от най-великите български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Тази година вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествата, посветени на годишнината. В 10.50 часа в музея на Ботев Илияна Йотова ще поднесе цветя пред бюста на поета и революционер и пред паметника на майка му Иванка Ботева.

В 11.15 часа вицепрезидентът ще произнесе слово за Христо Ботев. Илияна Йотова ще поднесе цветя пред паметника на бащата на поета революционер Ботьо Петков, след което заедно с шествието-поклонение ще се отправи към мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

От 13.00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 171-ата годишнина от рождението на великия български революционер, общественик, поет и публицист. В програмата ще участват Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл ”България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община. Организатори на празничното събитие са Столична община, Министерство на отбраната на Република България и Общонародна фондация „Христо Ботйов”.

- реклама -