Украйна пожар в старчески дом

17 загинаха при пожар в старчески дом в Украйна

При пожар в дом за възрастни хора в Киевската област в Украйна тази нощ загинаха 17 души. Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че пламъците са избухнали около 3.48 часа (местно време) на територията на частна двуетажна сграда в село Леточки, където временно са били настанени възрастните хора.

Украйна пожар в старчески дом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По предварителна информация в дома са се намирали 35 души, 18 от които са били спасени. Петима са настанени в болница с изгаряния от различна степен. Загинали са 17 души, като сред жертвите е от персонала. За потушаването на огъня са били задействани 28 единици техника и над 150 души, в резултат от което към 8.25 часа тази сутрин пламъците са били потушени.
Причината за пожара в дома за възрастни хора в може да е взрив на телевизор. Това съобщи на брифинг председателят на Държавната служба за извънредните ситуации Николай Чечеткин. По думите му, на мястото на инцидента се извършват следствени действия за установяване на причината за пожара.

Украйна пожар в старчески дом

Началникът на полицията в Украйна Хатия Деканоидзе информира, че към момента се изземва документацията на дома за възрастни хора. След това правоохранителните органи предстои да изяснят дали учреждението е функционирало законно.
„Предприемачът“ е бил задържан на основание чл. 208 от Наказателно-процесуалния кодекс. Следователите в Киевската област са открили наказателно производство за нарушаване на законодателните изисквания за пожарна безопасност, санкциите които предвиждат наказание от лишаване от свобода за срок от три до осем години.
Същевременно председателят на държавната администрация в Киевска област Максим Мелничук заяви, че незаконните домове за възрастни хора в Украйна, които се явяват частни бизнес проекти, ще бъдат затворени.

- реклама -