Бюджет 2017

17 комисии в парламента гледат ударно Бюджет 2017

17 комисии в парламента гледат ударно Бюджет 2017 днес.

Бюджет 2017 вече мина на първо четене през Комисията по бюджет и финанси.

Проектът предвижда от 1 януари 2017 г. повишаване на минималната работна заплата и повече средства за образование и здравеопазване. Освен това се очаква да бъде увеличен размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с един процентен пункт.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст трябва да се повиши до 165 лв.

Вчера се появиха слухове, че правителството в оставка възнамерява да оттегли законопроекта за държавния бюджет. В последствие информацията беше опровергана от Министерството на финансите.

Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане“, заявиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

Дотам се стигна след като в интервю за Investor.bg председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че е най-логично законопроектът да бъде изтеглен, защото е „може би най-политическият закон“ в страната. „Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента“, каза Стоянова.

- реклама -