Колизеума надпис българка

17-годишна българска ученичка се „разписа“ на Колизеума

17-годишна българска ученичка беше хваната от охраната на Колизеумът да изписва буквата М върху стена на монумента.

Това съобщи агенция Анса.

Случката е станала на 28 април следобед. Българката, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим със съученици и учители.

Те били заедно при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеума.

Момичето искало да напише цялото си име, или най-малкото инициалите си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника. Българката била отведена в полицейския участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана, но не е арестувана. Рапорт срещу нея бил препратен на прокуратурата, както е процедурата в тези случаи.

Само преди дни в Колизеума опита да се разпише и израелско семейство.

39-годишна жена изписа инициалите ЕIAAP на мъжа си, своите и на децата си, преди да бъде хваната в крачка. “Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липсата на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление, е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на западната цивилизация”, коментира директорката на Колизея Алфонсина Русо.

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски изяви.

През 2015 г. българинът беше хванат да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизеума. Георгиев беше отведен в участък, където беше написан рапорт.

И друг българин изчегърта през 2017 г. с монета името на любимата си върху древноримска стена на Палатинския хълм. Италианският закон предвижда в тези случаи глоба от 100 до 8000 евро и затвор от 6 месеца до 3 г.

- реклама -