Левски

17 години строили паметника на Левски в София

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Издигането на монумента се проточило цели 17 години. Плановете за изграждането му датират още от 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той е официално открит едва на 22 октомври 1895 година.

Паметникът е разположен в близост до предполагаемото място на обесването на Левски

Неговият проект бил изготвен от общинския архитект А. В. Колар. Със събраните набързо средства започнало и изграждането, но парите свършили и работата била преустановена.

3039051

Недовършеният паметник започнал да се руши. Това породили възмущение у по-интелигентните и родолюбиви българи, правило впечатление и на чужденците. За рушащия се монумент Константин Величков пише стихотворение:

ЛевскиКоя ръка е там хвърлила

Тез камъни? Кой тъй без жал

С тази памет света, мила

Безсрамно се е подиграл?

Коя безбожна, глупава злоба

Играла си е гнусно там?

О, Левски! Костите ти в гроба

Не разбунтува ли тоя срам?

Захари Стоянов в издадения от него животописен очерк за Васил Левски отбелязва, че паметникът се състоял само от няколко очукани камъни и с огорчение добавя: „Тук, под тези камъни, почива скромно славата на България“!

Паметникът струвал 70 хиляди златни лева

След ред молби и перипетии строителството все пак продължило на етапи. Изграждането на монумента на Апостола струвало около 75 хиляди лева златни, от които 40 са дадени от държавата, а останалите от Софийската община и дарения.

- реклама -