подготовка, избори, гласуване, СИК, машини
сн. БГНЕС

17 държави са дали разрешение за провеждане на бг изборите

Към момента 17 държави са дали разрешение за провеждане на изборите за Народно събрание на 11 юли, съобщи на пресконференция днес Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“, създадена в МВнР за подготовка за провежда на вота.

Сред тези страни са Великобритания, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Република Северна Македония, Турция, Люксембург, Нидерландия, Финландия. Към днешна дата 128 държави са помолени да дадат разрешение, предаде БТА.

„Съгласно решение на ЦИК към днешна дата са известни 67 държави, в които ще проведем избори минимум, като броят на секциите е почти 570 секции, а според анализ на работната група към МВнР в около 300 от тях ще бъде проведен машинен вот„, обясни Анастасов.

Очаква се решението на ЦИК, което ще определени реда и начина за доставка на машините.

24 са държавите, в които се очаква да има машинен вот към днешна дата.

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на работната група „Избори“, информира, че МВнР е започнало веднага подготовка след обявяване на датата на изборите. Той информира ,че вече е утвърден от МС индикативен бюджет на изборите в чужбина, работи се по логистични планове за изпращане на изборните книжа и машините в чужбина, изпратени са покани за международно наблюдение, подготвена е рубрика „Избори“ на сайта на МВнР за информация за вота. Такава информация ще бъде качвана и на сайтовете на дипломатическите и консулските ни представителства. ЦИК ще бъде информирана всяка седмица за развитието на пандемичната обстановка и ограниченията в различните държави. „Очакваме постепенно някои от ограниченията да отпадат, но предполагаме, че ще останат изискванията за влизане с тестове или ваксинациони паспорти“, допусна Кондов.

„МВнР има готовност да работи с българските общности зад граница“, подчерта министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев.„Инициативата за контакт с нашите посолства обаче трябва да идва понякога и от самите български общности“, апелира той.

„Понякога се получава липса на координация, на много места тези общности и инициативни комитети се обръщат към посолствата в доста позакъснял период, което понякога усложнява излишно процеса на координация и съгласуване“, обясни Стоев.

- реклама -