17 500 украински бежанци в бази у нас

В момента в различни бази у нас за настаняване 17 462 украински бежанци. Това каза днес във Варна министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от „24 часа“.

Поне половината от тях са деца, а от началото на държавната програма

220 100 души са били подпомогнати за различни периоди.

С предстоящо плащане от 84 милиона лева ще се изплатят задълженията към хотелиерите за юни, юли и 95 на сто от август, каза още министърът.

Предстои да се направи подробно изследване за реално направените от обектите разходи. Няма да остане хотелиер, който да не получи средства, ако сумите бъдат безспорно доказани, допълни Димитров.

Очаква се Междуведомственият съвет да реши как и дали ще продължи мярката за настаняването на бежанците, Министерството на иновациите и растежа успя да окаже помощ при приемането на бежанците с 62,8 милиона лева чрез програмата за конкурентоспособност. Това пък допълни ръководителят на ведомството Александър Пулев.

По думите му

подкрепа са получили над 93 хиляди души,

като реализираните нощувки надхвърлят 1 милион. Министърът допълни, че сега Министерството на туризма е представило нов проект в помощ на бежанците, който е на стойност около 9 милиона лева.

Според Димитров администрирането на бежанци не би трябвало да е работа на Министерството на туризма, защото това ангажира огромен ресурс на ведомството, при положение че има други институции, които би трябвало да се занимават с тези въпроси.

- реклама -