104 участници в преврата са убити. Ердоган предупреди народа за нова ескалация

104 участници в провалилия се военен преврат в страната са били убити. Това съобщи началник-щаба на турската армия генерал Юмит Дундар.
„Опитът за преврат бе провален“, заяви ген. Юмит Дундар. Той добави, че освен 104-мата метежници са загинали 41 полицаи и 47 цивилни. Той добави, че редица командири са били закарани „в неизвестна посока“.

Общо 1563 офицери от турската армия са били арестувани из цялата страна след опит за преврат, отговорността за който властите на страната стоварват върху базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Около 700 войници са се предали на полицията в Анкара.

Директорът на турската полиция Челалетин Лекешиз обяви, че 16 войници, подкрепили опита за преврат са били убити в главния щаб на жандармерията на страната, контролът над който е бил поет от правителствените сили.

По последни данни общият брой на загиналите по време на преврата е 194 души – 104 метежници и 90 противостоящи им полицаи и цивилни.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган междувременно призова народа да остане по улиците, предупреждавайки за възможен втори опит.

„Трябва да владеете убийците и тази нощ независимо на какво ниво е опитът за преврат, защото нова ескалация може да се случи всеки миг“, заяви Ердоган.

Председателите на три турски партии ще изнесат реч в парламента след проваления преврат в страната.

Представители на турската диаспора в САЩ ще се съберат в град Сейлърсбърг в щата Пенсилвания, където живее лидерът на терористичната организация на гюленистите Фетхуллах Гюлен, както и в други градове по света.

- реклама -