Ангелкова: С промени в Закона за туризма ще подобрим пакетните пътувания

Предвиждаме промени в Закона за туризма, свързани с пакетните пътувания, планинските професии и създаването на единно звено за контрол, което да бъде към Министерството на туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна срещa с представители на туристическия бранш в Банско.

Пo думите ѝ предстоят промени в Закона за туризма, които са разделени на две части. „Първият законопроект, който предстои да внесем в Народното събрание до края на ноември, е свързан основно с реконструирането на директивите за пакетните пътувания и с намаляване на административната тежест на бизнеса – в тази връзка отпадат редица предварителни документи, които в момента се изискват за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, така че процедурата ще бъде доста облекчена. Също се предвижда и намаляване на много изисквания за планинските професии, така че максимално да облекчим бизнеса“, каза още тя.

Ангелкова уточни, че друга важна промяна в този първи законопроект е създаване на звено за контрол към Министерството на туризма.

„Тя включва административен контрол и прехвърляне на правомощията от Комисията за защита на потребителите (КЗП) към Министерството на туризма.

Това се налага, за да се завърши изцяло създаването на самостоятелно Министерство на туризма, което започна преди три години. Разбира се, всичко, което касае потребителите, свързано с всички други сфери и е по Закона за защита на потребителите, включително и туристически услуги, когато става дума за въпроси с потребителски характер, си остава под компетенциите на КЗП. Това звено се надявам да заработи от следващата година и през януари-февруари да започне неговото функциониране“, обясни министърът.

Бизнесът в Банско се оплака, че няма изтрезвително

„В Банско няма помещение за настаняване на препили лица. При нужда звъним на тел. 112. Миналата година имахме два случая на пияни, с линейки ги откараха в Спешния център и там изпотрошиха всичко“, каза управителка на хотел в Банско по време на среща с министър Николина Ангелкова и представители на държавните институции за готовността за зимния сезон.

Разказът разсмя министър Ангелкова и тя даде напътствия как да се действа в такива случаи. „Ако е пиян и буйства – в ареста. Ако е пиян и му е лошо – в болница. Ако е пиян и нищо не прави – няма регламент как да се действа в този случай“, пошегува се Ангелкова.

- реклама -