Иван Вазов
Иван Вазов

166 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 166 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е роден на 9 юли (27 юни стар стил) 1850 г. в Сопот.

Сред най-известните произведения на Вазов са „Опълченците на Шипка“ – част от цикъла „Епопея на забравените“, романът „Под игото“, разказите „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“, повестите „Немили-недраги“ и „Чичовци“.

По повод 166-та годишнина на Вазов в родния му град се провеждат т. нар. Вазови празници. Днес в честванията ще се включат писатели, издатели, ректори на университети играждани.

Очаква се да присъства министърът на културата Вежди Рашидов. Патрон на честванията е вицепрезидентът Маргарита Попова.

На честванията днес ще присъства и потомъкът на писателя доц. Григорий Вазов. Той е внук на д-р Кирил Вазов, един от братята на Иван Вазов и на генералите Георги и Владимир Вазови.

В Радиното училище може да се види обновената експозиция „Старият Сопот“ с творби на племенницата на писателя – художничката Бинка Вазова. Картините са рисувани основно през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват.

Сърцето на Иван Вазов
Стъкленицата със сърцето на поета може да се види и днес в неговата къща музей в София

В София днес е последният ден, в който можете да видите стъкленицата със сърцето на Вазов в къщата музей на поета.

Сърцето на Вазов се съхранява в къщата, но не е показвано от 25 години.

В чест на писателя в 11 часа ще бъдат поднесени венции цветя пред паметника му на улица „Г. С. Раковски“ в столицата.
Патриархът на българската литература издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година.

 

- реклама -