Ангелкова: Очакваме между 5 и 10% ръст на туристите през предстоящия зимен сезон

Очакваме между 5 и 10% ръст на туристите през предстоящия зимен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Зимният сезон официално стартира от декември месец, като през ноември е подготовката му. Той зависи изключително много от времето особено за хората, които идват в България, за да карат ски. За това и характерните записвания за него са в последния момент“, обясни министър Ангелкова и припомни, че миналият зимен сезон е бил изключително успешен – над 1,4 млн. са били чуждестранните туристи, които са посетили тогава България.

За исканата оставка от АБТТА

Работим с официални данни в туризма, не е редно всеки да ги тълкува както му е изгодно и да се правят манипулации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Във връзка с исканата и оставка от АБТТА и твърдението, че се манипулират данните за туризма, Николина Ангелкова заяви: „Не мога да си обясня аргументите им. Работим с методиката на Световната организация по туризъм и с методиката, свързана с регламента Евростат. Предвид разнопосочните тълкувания, разговаряли сме със Световната организация по туризъм да направим специално обучение затова как се четат данните“, поясни тя. Министърът поясни, че се работи и с официалните данни на НСИ.
„На тази база имаме повече от 6,5 млн. чуждестранни туристи, които са посетили България за първите осем месеца на годината, което е около 8% ръст. А чуждестранните туристи, които са били в страната, но не са реализирали нощувка, са над 8 млн.“, каза още тя и уточни, че го обяснява, защото не е редно всеки да тълкува данните както му е изгодно и да се правят манипулации.

„Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има не повече пот 80 члена тур оператори, които работят основно на пазара в чужбина. Тур операторите и тур агентите имат 2 основни дейности – водят българи в чужбина на екскурзии и привличат чуждестранни туристи в България, което е изключително важно за туризма тук“, коментира тя.

„Откакто се създаде Министерство на туризма наблюдаваме изключително устойчив ръст както в броя на посещенията на чуждестранните туристи, така и в приходите. За първите 8 месеца в страната от януари до август имаме над 5,2 млрд. лв., което е с10% повече в сравнение с миналата година. За активния летен сезон имаме над 3,7 млрд. лв. приходи в хазната“, допълни министър Ангелкова.

- реклама -