Великобритания

Белия дом за Борис Джонсън: Специалната връзка между САЩ и Великобритания е отвъд отделни личности

Белия дом ще продължи да си сътрудничи с Великобритания въпреки избора на Борис Джонсън за министър на външните работи.

Американският президент Барак Обама е поздравил по телефона новия британски премиер Тереза Мей, по случай вчерашното й встъпване в длъжност.

Заедно с това Обама е изразил равнодушен прием към избора на Мей за нов външен министър на страната – бившия кмет на Лондон и водещ консервативен евроскептик Борис Джонсън. Последният е известен и с критиките си към политиката на Обама.

„Президентът има големи очаквания от работата с премиера Мей в оставащите му шест месеца на поста”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, който разкри информация относно разговора между американския и новия британски ръководител.

Попитан относно назначаването на Джонсън, Ърнест каза, че „специалните отношения” между Лондон и Вашингтон „са отвъд всяка отделна личност”.

По-рано Борис Джонсън разкри, че през първия си работен ден е получил поздравления и от американския първи дипломат Джон Кери. Двамата са се съгласили, че излизането на Великобритания от ЕС, решено с референдум на Острова на 23 юни, трябва да доведе до по-голямо британско присъствие на международната сцена.

Същевременно различни представители на европейските висши властови кръгове изразиха недоумение и разочарование от назначаването на Джонсън.

- реклама -