Емилия

Защитата на акушерката Емилия Ковачева поиска отвод

С искания за отвод започна днешното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е подсъдима за опит за убийство на новородената Никол, а случаят стана известен покрай изтекли записи от охранителните камери в болница „Софиямед“.

Адвокатът на Ковачева – Владислав Янев, поиска от делото да се оттеглят съдебният състав, прокурорът и цялата Софийска градска прокуратура, предаде БНР.

Отвод на цялата Софийска градска прокуратура беше поискан, защото не е отговорила на жалбите срещу Николай Христов, включително и за малтретиране в ареста на Ковачева.

Янев обвини съдебният състав в предубеденост и в противозаконни действия, като твърди, че съдът е манипулирал протоколите от съдебните заседания, за което вече бил уведомен главният прокурор, правосъдният министър, председателят на СГС, инспектората на ВСС, Европейската комисия, посланиците на страните членки на ЕС.

Съдът отказа всички искания за отвод, като заяви, че няма законови основания за това, а прокурор Николай Христов нарече поведението на Янев самоцелно.

Днес бяха разпитани колеги на Емилия Ковачева, но никой от тях не беше категоричен, че именно тя е жената от кадрите заради лошото качество на записите.

Делото продължава.

- реклама -