Черно море, демилитаризирана зона

БСП: Парламентът за обяви Черно море за демилитаризирана зона

БСП настоява парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона. Парламентарната група внесе проект на решение за разглеждане в Народното събрание.

Мотивите на червените са пълното разминаване на позициите на министри от кабинета, премиера и президента. Лидерът на партията Корнелия Нинова цитира изказвания на определени министри и премиера: Митов –„ засилено, военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО. Русия трупа оръжия в Черно море-трябва да сме готови”, настоява Митов. „България подкрепя засилване на присъствието на НАТО в Черно море”, обяви външният министър, Ненчев-„засилването на Югоизточния фланг на НАТО е единствената гаранция за сигурността на региона и за просперитета на България”, премиерът: „Искам демилитаризирана зона. Предложението за обща военна инициатива на Румъния и Турция не е приемливо за страната”.

Този разнобой е опасен за националната сигурност. Питаме къде се определя външната политика на България, кои министри и какви ангажименти поемат извън България? Имаме два отговора-първият или министрите поемат ангажименти, за които премиерът не знае и не си владее министрите, или министрите поемат ангажименти, за които премиерът знае, но си играят на доброто и лошото ченге. Тези хора ще вкарат България във война”, убедена е Корнелия Нинова.

Президентската институция също няколко пъти направи изказване в пълен разнобой с министрите и премиера, подчерта Нинова. Тя обясни, че БСП иска парламентът да излезе с проект на решение за Черно море като демилитаризирана зона, като зона на мир и сигурност.

Предложението съдържа възлагане на правителството на България да предприеме необходимите действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона и възлага на председателя на НС да информира и призове за подкрепа парламентите на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона. Освен това възлага на постоянната делегация на НС в Парламентарната Асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) да представи инициативата на следващото заседание на ПАЧИС.

България няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на изслушването си в Комисията по отбрана.

Ненчев представи конкретни цифри, с които личи превъзходството на руското военно присъствие в региона пред присъствието на НАТО. Министърът спомена, че Русия има 6 подводници в района и седма в готовност, а България няма нито една.

В отговор на друг въпрос, дали подкрепя предложението на левицата за демилитаризиране на региона министър Ненчев не отговори.

Впоследствие той поясни, че „идеята за демилитаризиране на Черноморския регион не зависи само и единствено от българското Народно събрание. Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, тоест България няма кой знай какво да демилитаризира в Черноморския регион, както сами разбрахте (от отговора му в комисията). Добре би било този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно“, категоричен бе министърът на отбраната.

- реклама -