1600 инвалиди като Георги Стайков чакат забавените си пенсии – плащат ги през първата половина на март

Около 1600 инвалиди от месеци не получават пенсии, добавки и помощи и едва свързват двата края.

Точно както легендарния актьор Георги Стайков, за чийто случай “24 часа” разказа.

Причината е, че ТЕЛК решенията на тези хора са изтекли. Те са поискали преосвидетелстване, но заради огромната натовареност на комисиите датите им за явяване се бавят, а през това време не получават пари от държавата.

От месеци омбудсманката проф. Диана Ковачева алармира за проблемите. А на 15 ноември прати на депутатите и конкретни законови промени.

От ГЕРБ ги припознаха и парламентът спешно прие да не се спират пенсиите и помощите (като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения) до издаването на новите им решения.

Това обаче може да се случи

при три важни условия – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на срока на експертното решение,

да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.

Приетите промени от 48-ото народно събрание влязоха в сила от 29 януари 2023 г.

Информацията за хората, които са зесегнати от поправките, бе получена от Министерството на здравеопазването в Националния осигурителен институт (НОИ) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) на 13 февруари 2023 г. Това беше и законоустановения от депутатите срок.

- реклама -