Снимка: МВР - пресцентър

16 задържани при полицейска акция в България и Испания за трафик на наркотици и пране на пари (СНИМКИ)

16 души са задържани при полицейска акция в България и Испания за трафик на наркотици и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Международната полицейска операция „ARTERO“ се е провела на 8 май след координирани и планирани съвместни действия между служители на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол.

Снимка: МВР – пресцентър

Акцията е била под ръководството на Специализираната прокуратура. Тя е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари.

Снимка: МВР – пресцентър

В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани

Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС.

Снимка: МВР – пресцентър

В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране“ на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

Снимка: МВР – пресцентър

При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество.

Снимка: МВР – пресцентър

На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност.

Снимка: МВР – пресцентър
Работа по случая продължава.
- реклама -