16 смъртни присъди за подпалването и убийството на студентката Нусрат

16 смъртни присъди издаде съдът в за убийството на студентка, която беше подпалена, след като обвини учителя си в сексуален тормоз.

19-годишната Нусрат Джахан Рафи почина през април във Фени, малко градче на около 160 км от столицата Дака. Главният учител на Нусрат беше обвинен в сексуален тормоз, а две нейни съученички са сред осъдените.

Убийството шокира страната и доведе до протести, настоявайки за справедливост.

Съдебният процес беше един от най-бързите в страната, където обикновено разрешаването на подобни случаи отнема години. Прокурор Хафез Ахмед каза пред репортери, че има доказателства и че на никой няма да му се размине след убийство в Бангладеш.

Установено е, че редица местни полицаи са си сътрудничили с осъдените за разпространението на невярна информация, че Нусрат се е самоубила.

Трима учители, включително директорът Сирадж Уд Дула, който според полицията е поръчал убийството от затвора, са признати за виновни от съда в четвъртък, докато други двама от обвиняемите, признати за виновни – Рухул Амин и Максуд Алам, са местни лидери на управляващата партия Ауами.

Нусрат беше примамена на покрива на училището си на 6 април тази година, 11 дни, след като съобщава в полицията, че директорът на ислямското училище – Сирадж Уд Дула, многократно я докосвал неподходящо.

Тогава Нусрат е заобиколена от четирима или петима души, носещи бурки, притискащи я да оттегли жалбата си. Когато отказала, те я подпалили. Според полицията те са се надявали да изглежда като самоубийство. Вместо това тя успява да избяга и да получи помощ. Но съзнавайки, че е пострадала тежко, дала изявление, което брат й заснема с телефона си.

„Учителят ме докосна. Ще се боря с това престъпление до последния си дъх“, казва Нусрат, назовавайки някои от нападателите си.

Нусрат получи 80% изгаряния по тялото си и почина четири дни след нападението.

- реклама -