Zoi Sadowski Synnott Нова Зеландия

16-годишни тийнейджъри донесоха медали на Нова Зеландия

Досега Нова Зеландия имаше само един медал в историята си от олимпийски игри. Взет през 1992-а от Анелиз Кобегер с слалома в Албервил. В четвъртък сутрин обаче броят им беше утроен, при това благодарение на двама 16-годишни тийнейджъри.

Зоуи Садовски-Синот

Първа до бронза стигна Зоуи Садовски-Синот. Тя се нареди трета в дисциплината Биг Еър в сноуборда. Златото стана притежание на Анна Гасер от Австрия. Втора завърши Джейми Андерсън от САЩ. Садовски-Синот е родена в Австралия, но когато е на шест години семейството ѝ се мести в Нова Зеландия. „Откакто се качих на сноуборда през 2009-а имам само една мечта – да стана най-добрата. Някъде през 2012-а разбрах, че обичам толкова много да се пускам, че предпочитам да не ходя на училище. Но няма как да стане“, каза Садовски-Синот.

 Nico Porteous
Нико Портеус

Малко по-късно до бронз се добра и Нико Портеус. Той го направи в халфпайпа в ските. Шампион там стана американецът Дейвид Уайз, който успешно защити титлата си от Сочи 2014. Втори остана друг американец – Алекс Ферейра. „Повръщах от нерви преди втория манш. Въобще не знам защо се получи толкова добре. Нямам абсолютно никаква идея“, каза Портеус след финала.

- реклама -