автобуси, Пловдив, стрелец, стрелба
кадър: БНТ

16-годишен от елитно училище е стрелецът по градски автобуси в Пловдив

Непълнолетен младеж е задържан за стрелбата с въздушен пистолет по автобуси на градския транспорт в Пловдив. Това стана ясно от брифинг на Районната прокуратура и полицията.

Предстои наблюдаващият по делото прокурор да реши какви обвинения да бъдат повдигнати на 16-годишният.

Случаят е от 18 декември. Тогава бяха изпочупени стъклата на три автобуса от градския транспорт, а нанесената щета е за около 800 до 1000 лева на стъкло.

„Били са 4 деца, които отишли на площадката до Античния театър, за да се забавляват. Едното от тях извадило въздушен пистолет и започнало да им демонстрира как той стреля надалеч“, описа ситуацията районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Разследването е установило, че общо произведените изстрела са били 10 и всички по движещи се моторни превозни средства. 3 от тях са попаднали върху автобусите от градския транспорт.

От свидетели е установено, че няколко деца са „играли” през деня с въздушното оръжие. Същия ден две от децата са стреляли по кенчета. Те не разбрали, че са счупили стъклата на трите автобуса. Другите трима със стрелеца също са непълнолетни.

„Все още няма изготвена експертиза за щетите, но предварителните изчисления сочат, че са от порядъка но 800 – 1000 лева на автобус“, посочи прокурорът.

Все още не е установено от къде 16-годишният се е сдобил с въздушния пистолет. Той е давал разнопосочни показания, посочил е и, че е закупил пистолета с чужда лична карта.

„Въздушното оръжие не е оръжие по смисъла на закона, но може да нанесе сериозни поражения“, заявиха от Районна прокуратурата.

Затова поискаха режим за употребата на този вид оръжия, за да не може всеки да се снабдява с тях.

- реклама -