Зорница Русинова безработицата

16 000 млади и добре образовани българи се върнали да работят у нас

16 000 българи са се завърнали от чужбина, за да работят у нас. “Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9000 души. През последните години броят на хората, които се завръщат у нас, непрекъснато расте”, обясни зам. социалният министър Зорница Русинова пред “24 часа”.

Тенденцията показва, че това са предимно млади и добре образовани българи, които искат да се развиват у нас. През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Основната причина за завръщането им е ръстът на заплатите. През тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите – около 3000 лв., а при финансите и застраховането – 2 хил. лв. “Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова.

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година – в Кьолн и Мюнхен. На форумите младежите получават не само конкретни предложения за работа у нас, но и пълна информация за състоянието на икономиката в страната.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

“Определено има много по-голям интерес при младежите, които учат във Великобритания, да се завърнат у нас. Най-вече заради неуредиците около Брекзит”, каза Русинова. И обясни, че министерството прави информационни кампании, за да може сънародниците ни непрекъснато да са информирани какви ще бъдат правата им. “За нас е важно като държава да подкрепим тези млади хора, защото няма нищо по-хубаво от това един млад човек да е завършил в престижен университет качествено образование и да се завърне да работи тук и да се развива. Това е една от ценностите на Европа, защото моето поколение не е имало възможност да учи в европейски университети”, добави Русинова.

“За младежите е интересно и поддържането на плоската данъчна ставка от 10%. Това дава доста добра възможност на хората с по-високи доходи да се реализират добре”, разказа Русинова. Сред останалите добри тенденции, които отчитат от социалното министерство, са и трудовото законодателство и възможността за стаж.

Бизнесът се опитва да привлече младите и с корпоративни пакети: допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и почивка, възможности за гъвкаво работно време.

“България дава най-щедрото и дълго майчинство. Това също е привлекателно за младежите. Добър стимул за тях са и различните програми за стажуване през министерството и тези, които организираме във фирмите. Надяваме се тази тенденция да продължи и през следващите месеци”, каза още заместник-министърът.

При нискообразованите емигранти интересът да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на нарастване на заплатите при хората без квалификация е доста по-слаб, обясняват експертите. Минималната заплата у нас е 560 лв., като за последните години тя се е увеличила двойно, но все още е най-ниската в ЕС. В Германия тя достига 1500 евро, като почти толкова е и в Белгия, Великобритания и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция – 887 евро.

Анализите показват, че по-голяма част от нискоквалифицираните български работници в чужбина са предимно сезонни. “За съжаление, тенденциите в сферата на заплащането на по-нискоквалифицирания труд не са с чак толкова бърз темп, както на висококвалифицираните”, обясни Русинова. Но според нея тази тенденция показва, че когато човек инвестира в обучение и квалификация, може да получава високи доходи.

От министерството обмислят да направят информационен ден и в Одеса.

Догодина социалното министерство планира кариерните форуми да се организират и по сектори, за да са насочени към определени специалности.

- реклама -