Два вредни навика при децата се оказаха полезни

Децата, които смучат пръстите или гризат ноктите си, са с по-малък риск от развитие на алергия по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Ако имат тези два „вредни навика“, децата вероятно ще са по-малко чувствителни към акарите, сеното, козината на котки, кучета и коне, спорите от плесени във въздуха, са установили авторите на изследването.

pusti„Получените резултати подкрепят свързаната с хигиената теория, че излагането в ранна възраст на мръсотия и микроби намалява риска от развитие на алергии“, заяви ръководителят на екипа проф. Малкълм Сиърс от медицинския факултет на университета Макмастър в Канада.

„Не препоръчваме тези навици у децата да бъдат окуражавани, но изследването показва добрата им страна“, каза още той.

Изследването обхванало над 1000 души в Нова Зеландия, родени родени през и след 1972 г.

Било констатирано, че 31% от тях често смучели палеца или гризели ноктите си.

3ce0e8c8-d875-496d-9d9a-dece595ead02_desktopВсички участници били тествани на 13 години и след това на 32-годишна възраст. 45% от тях показали предразположение към алергии. Само 40 на сто от онези, които смучели палеца или гризели ноктите си обаче били алергични.

Това се отнасяло за едва 31 на сто от участниците, които имали двата „вредни навика“.

Учените все пак не са установили връзка между смученето на палеца или гризенето на ноктите и появата на астма или сенна хрема.

Но проучването може да успокои страховете на родителите, които силно се опитват да изкоренят „вредните навици“ на децата си.

- реклама -