Коалицията

АБВ и БСП обединени срещу ГЕРБ. Преговарят за обща кандидатура за президент

С АБВ се обединихме около целта да променим модела на президентската институция наложена от ГЕРБ„, спечелвайки изборите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелата се среща между БСП и АБВ.

Проведохме първата среща разговори с ПП АБВ след проведеното допитване в БСП. Както знаете,това допитване показа волята на партията да потърсим обединението в ляво за широка коалиция за явяване на президентските избори“, посочи Нинова.

АБВ БСП Нинова Първанов

Днес двете партии са постигнали общо мнение и позиция по три въпроса.

Въпросите:

  • промяна на модела на президентската институция и съдържанието, което ГЕРБ внесе в нея. Оценката за управлението на ГЕРБ е политически провал
  • промяна във външната политика – „…президентът трябва да е човек, който във външната политика да защитава националния интерес на България и единствено на това да стъпва.
  • вето върху закони, с които се отнемат конституционни права на гражданите.„Във вътрешната политика да бъде обединител на нацията,стожер на държавността и заедно с другите власти да работи с това да се върнат държавността и конституционно заложените права на българските граждани и да има социална чувствителност“, заяви Нинова.

От своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че има добра идейна основа и много общи моменти между двете партии. „Но в крайна сметка отговор на това дали ще успеем да бъдем заедно на президентските избори зависи от характера на номинациите, които вървят и преговорите, които ще се реализират между потенциалните коалицонни партньори относно личността на бъдещия държавен глава„, заяви Първанов.

АБВ БСП Нинова ПървановАБВ оценяват срещата като добро начало на един необходим диалог в пространството на левицата и ляво-център. „Ние приехме и със задоволство вътрешното проучване на БСП, което очевидно показва, че на АБВ се гледа позитивно и сме на тази среща и като уважение към вота на българските социалисти“, заяви Първанов. По думите му дебатът–разговор с БСП е бил съдържателен. „АБВ отдавна е против модела ГЕРБ в президентската институция. Далеч назад във времето, може би преди месеци се бях пошегувал, че трябва да имам оставката на г-н Плевнелиев за цялостна дейност не за един или друг гаф, с каквито изобилства неговото президентство“, коментира лидерът на АБВ.

Кандидатът

По думите му, новият български президент трябва да е лидер в национален и европейски план.Трябва да води проевропейска политика, но същевременно ориентирана и на Изток, в това число и към Русия. „Политика, която да предполага лидерство на Балканите, а не както досега никой да не зачита ролята и думата на българската дипломация. Искаме държавен глава,който да бъде силен със социалните си ангажименти“, заяви Първанов.

- реклама -