Северна Корея Тръмп заплахи

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея е изстреляла неиндентифицирана ракета рано днес от района Сунан край севернокорейската столица в източна посока. Това съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.
Ракетата е прелетяла над северния японски остров Хокайдо в посока Тихия океан, съобщи ТАСС, цитирайки японското правителство и системата му за ранно предупреждение.
Жителите на Североизточна Япония са призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия, както и да съобщят в полицията за евентуално падане на отломки от ракетата.

Ракетата, изстреляна днес от Северна Корея, е прелетяла над северния японски остров Хокайдо и е паднала в Тихия океан, на 2000 км източно от нос Еримо.
Няма данни за падане на каквито и да било обекти на японска територия, нито за щети по морски съдове, съобщи генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга
Това е шестият път, когато Пхенян изстрелва ракети над японска територия.
Ракетата вероятно е прелетяла 3700 км и е достигнала височина 770 км, уточнява агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.
Япония изразява остър протест пред КНДР заради пускането на ракетата, допълни Суга.

Според оценката на Пентагона, изстреляната балистична ракета е със среден обсег на действие.
Ракетата, която прелетя над северния японски остров Хокайдо, не е била заплаха за Гуам, допълни американската армия.
Според японските власти обаче може би става дума за междуконтинентална балистична ракета.
Въоръжените сили на Япония не са се опитали да свалят ракетата, която падна на 2200 км източно от нос Еримо.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно днес по искане на САЩ и Япония, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници.

Петнайсетчленният Съвет за сигурност единодушно засили санкциите срещу Пхенян в началото на седмицата след ядрения опит от 3 септември, налагайки забрана върху износа на текстил и ограничавайки вноса на суров петрол.

- реклама -