България и Иран ще си сътрудничат в сферата на ядрената енергетика

България е готова да си сътрудничи с Иран в сферата на ядрената енергетика. Това стана ясно след среща в Техеран на премиера Бойко Борисов с първия вицепрезидент на Ислямската република Есхак Джахангири.

Една от основните задачи на делегацията ни е търсене на купувач за руския реактор, произведен за АЕЦ „Белене“.

БългарияБългария и Иран имат политическа воля да задълбочат взаимоотношенията си

„Има политическа воля между Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си“. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи разговорите си с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири. Със срещата между двамата правителствени ръководители започна официалното посещение в Техеран на българския премиер.

Обсъдените теми от взаимен интерес са свързани с изграждането на транспортна инфраструктура, развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство.

1107_PM-Jahangiri08Подписани бяха и три двустранни документа, чиято цел е да се поставят на нова основа отношенията в областта на взаимните инвестиции, транспорта и съобщенията и сътрудничеството между малките и средни предприятия от двете страни.

На срщата е обсъдено предложение за нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България. Предстои експертна среща в София между представители на четирите страни, на която ще бъде обсъдена реализацията на проекта.

„Заявих, че и днес можем да приемем чрез нашите пристанища до цяла Европа такъв транспортен коридор, като го разглеждаме не само за превоз на товари, но за пренос на газ”, посочи българският министър-председател.

1107_PM-JahangiriСред темите на разговор е била и борбата за тероризма и екстремизма. „Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта първият вицепрезидент на Ислямската република Есхак Джахангири.

(2)България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането й на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран.

- реклама -