1500 служители от министерство на финансите в Турция отстранени

Турското министерство на финансите отстрани временно 1500 служители поради съмнения във връзки с мрежата на Фетхуллах Гюлен

Заповед за спиране на отпуските

Турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на повече от три милиона държавни служители в цялата страна до второ нареждане, гласи правителствена заповед, публикувана в държавния вестник на страната, предаде „Ройтерс“.

Всички служители, които са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места колкото може по-скоро, се казва още в заповедта.

Този ход идва, след като в петък  военни се опитаха да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

След метежите, при които загинаха над 200 души, последва мащабна чистка в редиците на полицията, армията и съдебната система. До момента са отстранени близо 3000 съдии и още толкова военни. Днес беше съобщено, че ще бъдат отстранени над 8000 служители от системата на Министерството на вътрешните работи.

Като причина за тези рокади се посочват предполагаеми  връзки на отстранените с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото  Анкара посочи като организатор на преврата.

 

- реклама -