150 събития в 16 града в Нощта на театрите

150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, както и  богата детска програма, ще има в Нощта на театрите, която е тази нощ.

Това е шестото издание на Нощта в България, в София инициативата е част от Календара на културните събития за 2018 г. на Столична община. Нощта на театрите се отбелязва едновременно в 11 европейски държави.

В  Народния театър и в Операта посетителите ще могат да си направят разходка. Фен обиколките зад кулисите на най-големия театър у нас ще се проведат в рамките на два дни -17 ноември, събота, и 18 ноември – неделя. Няколко тура „Операта отблизо“ ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на „Симон Боканегра“.

Вълнуващата разходка в Народен театър „Иван Вазов“ (с предварително записване), ще докосне хората до някои от най-съкровените места, където се ражда магията, наречена Театър. По традиция гидове ще бъдат любими актьори, които освен на тайни места в театъра, ще заведат своите скъпи гости наблизо и далеч в своите спомени, свързани с Народния театър.

Истински празник ще има в Софийска опера и балет.

По традиция Нощта на театрите в най-престижната оперно-балетна институция в България ще започне от сутринта. Няколко тура „Операта отблизо“ ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на „Симон Боканегра“.

 

Специално ателие ще покаже и магични моменти от балетното изкуство, а лично посланиците на Нощта – Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще споделят своите ритуали и тайни. Броени часове преди официалната премиера на „Палячи“ на софийска сцена, творческият екип на проекта и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще се срещнат с публиката, която ще надникне в един магичен свят.

Светът на оперното и цирковото изкуство, които си подават ръка и заедно случват един изумителен спектакъл под купола на Академичен цирк „Балкански“ (17 ноември, 14 ч., Цирк „Балкански“, вход свободен). В проекта „Нощни персонажи“ се включиха любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев.

Тази година за първи път ще бъдат представени с илюстрациите на Теодор Лозанов и с фотографиите на Диляна Флорентин.

Фотографиите ще бъдат изложени в Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ (етаж 2), а илюстрациите – в Народния театър (фоайе на Камерна сцена) и бар Петък. Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гастролират в Нощта.

„Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер“ (в Театър „Азарян“), „Гравитас“ (в ДНК) и „Капиталът“ (в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна) са чуждестранните заглавия, които вихрено влизат в програмата на шестото издание на инициативата. Новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян ще има две премиери. Домакин на представлението на 13 ноември в 18:30 ч. ще е Bee Bop Café, а входът е свободен като подарък-комплимент към пловдивчани и гостите на града.

Премиерата в София ще е на 17 ноември от 17:30 ч. в Клуб Карусел. „Малкият Пучи“ разказва историята на малкия човек, който не може да намери себе си. Той е отхвърлен, сочен с пръст и нежелан.  Цялата програма на Нощ на театрите е публикувана в официалния сайт.

- реклама -