150 хиляди деца у нас са с наднормено тегло

Около 150 000 деца в България са затлъстели. Това каза националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. Данните са на база извършен национален скрининг.

photo_verybig_836608
доц. Анелия Буева

У нас все още битува представата, че дебелото бебе е най-хубавото, допълни Буева. По думите й всъщност наднорменото тегло е опасно, особено при недоносените деца.

Проучването е показало също, че 10% от недоносените деца също са с наднормено тегло. Тези бебета се раждат с непълноценни бъбреци и майките им трябва да вземат мерки отрано, каза още доц. Буева. Тя посочи, че бъбречните заболявания са лечими, ако се открият и лекуват навреме.

zatlastyavaneЗатлъстяването е един от факторите за увреждане на бъбреците, допълни председателят на Българската бъбречна асоциация доц.Стефан Кривошиев. Той посочи, че у нас едва 28,2 процента от хората над 20 години са с нормално тегло.

Според статистиката със затлъстяване са малко над 33 процента от българите.

Кривошиев уточни, че при хората над 45 години този процент вече достига 40. По думите му изследванията показват, че наднормено тегло имат по-често българите с по-лоши финансови възможности, тъй като по-заможните имат възможност да се хранят по-здравословно.

- реклама -