данъчна Тръмп ограда Мексико граница имигранти

15 щатски прокурори срещу указа на Тръмп за бежанците

Главните прокурори на 15 американски щата осъдиха указа на президента Доналд Тръмп за миграцията и го определиха като „незаконен“.

Съвместното заявление е на главните прокурори на щатите Ню Йорк, Калифорния, Пенсилвания, Вашингтон, Масачузетс, Хаваи, Вирджиния, Кънектикът, Върмънт, Илинойс, Ню Мексико, Айова, Мен, Мериленд, Орегон, а също федералния окръг Колумбия, в който е столицата Вашингтон.

„Осъждаме незаконния указ на президента Тръмп, който противоречи на конституцията и не съответства на американските ценности… Убедени сме, че в крайна сметка този указ ще бъде отменен от съдилищата“, изтъква се заявлението.

В петък Тръмп подписа указа „За защита на страната от влизане на чуждестранни терористи“. С него се забранява влизането в страната за срок от 90 дни на всички граждани от 7 държави (Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), спира се приемането на бежанци за срок от 120 дни и се забранява за неопределен период приемането на бежанци от Сирия.

Тръмп: Ще защитаваме американците и границите

„Искам да кажа, че това не е забрана за мюсюлманите, както невярно съобщиха медиите. Това не е въпрос на религия, това е въпрос на терора и сигурността в нашата държава“. Това обяви в специално заявление президентът Доналд Тръмп по повод протестите.

Тръмп отбеляза, че в света има над 40 държави, в които живеят много мюсюлмани и върху които не се разпространява действието на указа му.

Тръмп е съгласен, че Америка е нация на мигранти, но подчертава, че властите смятат да „защитават нейните граждани и границите“.

„Ще я пазим (държавата – ред.) свободна и безопасна, което медиите знаят, но отказват да кажат“, подчерта държавният глава.

Той също припомни, че предшественикът му Барак Обама също е въвеждал временни ограничения за влизане в САЩ на граждани от някои държави.

„Моята политика прилича на тази, която президентът Обама следваше през 2011 година, когато забрани визи за бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте държави, посочени в указа, са същите страни, които бяха определени от администрацията на Обама като източници на терор“, припомни Тръмп.

„Ние отново ще издаваме визи за всички държави, след като бъдем убедени, че в близките 90 дни сме разгледали и реализирали най-безопасните стратегии“, казва се още в изявлението на президента.

Подобна форма е рядка за Доналд Тръмп, който обикновено използва страницата си в Туитър за разясняване на политиката си и изпращане на послания.

- реклама -