15 магични свойства на лимона

Малко са хората, които могат да ядат лимон в чистия му вид. Обикновено го добавяме в чай или украсяваме блюдата с него

Понякога обаче го купуваме и просто го забравяме в хладилника, където започва да съхне и дори мухлясва. Тогава го изхвърляме, забравяйки, че свойствата на този цитрусов плод далеч нпадхвърлят пределите на кухнята. С него спокойно можем да почистим кухненската печка, банята, дори да се почистят плевелите на двора във вилата, както и да се напише тайно послание. Предлагаме 15 идеи за това как да използваме лимона.

1. Витаминозна бомба

Вместо да пиете витамини на хапчета, започнете деня с чаша вода с лимон. Той ще ви зареди с необходимата порция витамин С за деня, с достатъчно калий, ще засили метаболизма и ще ви укрепи имунната система.

2. Облекчете сърбежа от ухапване

При ухапване на комар можем да натъркаме мястото с лимон, то ще облекчи веднага сърбежа и ще смали отока.

3. Премахнете обрива

Лимонът успокоява обрив, получен от контакт с растения или при ухапване от насекоми. Достатъчно е да направите окмвпрес от лимонов сок.

4. Средство против пърхут

По време на къпане измийте главата с лимонова вода. Повторете процедурата до пълното изчистване.

5. Може да се избавите от неприятния мирис

Чесънът и рибата имат свойството да оставят тежък аромат на ръцете. Можете да се избавите от него с помощта малко лимон, като измиете ръцете си с малко лимомена вода.

6. Направете марината за месото

Обикновено използваме оцет и подправки, но спокойно можем да направим маринатата с лимон. Неговата киселинност ще придаде крехкост на месото.

7. Съхранете белината на тъканите

Белината е мощно средство за избелване на бели тъкани, но тя е и много агресивна и разрушава дрехите, действа като алергин. Лимонът има същия ефект, но пък е много по-безопасен. Добавете в пералнята 1/4 до 1/2 чаша лимонов сок.

8. Изчистете петната от ягоди и череши

Смесете лимона с царевично брашно и намажете с пастата нацапаната дреха. Оставете да подейства 1-2 минути и след това изплакнете.

9. Почистете мръсните петна от дрехите

Често по дрехите се появяват петна от дезодоранти. Те се почистват лесно, като намокрим мястото с малко лимонов сок и добавим готварска сол. Солта се натърква добре и се оставя 1-2 минути да подейства. След това се изпира.

10. Почистете светлите кецове

Можете да превърнете захабените си любими кецове отново в бели, като използвате лимон. Намокрете ги обилно с лимонов сок и ги оставете да изсъхнат на слънце. Те не само ще изглеждат нови и чисти, но и ще ухаят на свежо.

11. Почистете микровълновата

Поставете купа с вода, лимонов сок и лимонови резанчета в микровълновата печка. Пуснете я, като включите таймера на три минути. След това ще можете лесно да отстраните мръсотията с помощта на гъба. Освен това микровълновата ще получи освежаващ аромат.

12. Универсален почистващ препарат

Пригответе го като смесите две чаши топла вода, 1 супена лъжица сода за хляб, 1/2 чаша оцет, сока на един лимон и 5-10 капки етерично масло от лимон. Изсипете сместа в шише с пулверизатор и можете да започнете почистването. Преди употреба непременно разклатете. Сместа ефективно отстранява петна в банята и кухнята.

13. Освежете кофата за боклук

Специфичният аромат на боклук в кофата може да отстраните, като редовно забърсвате стените й с гъба, потопена в лимонова вода. Напълно можете да неутрализирате неприятния мирис, като сложите на дъното няколко резанчета лимонова кора.

14. Напишете тайно послание

Вашето писмо няма да бъде разгадано от любопитни очи. За да приготвите невидимо мастило, трябва да смесите лимонов сок и няколко капки вода. Потопете подходящ инструмент, наподобяващ перо, и напишете писмото си на лист хартия. Изчакайте посланието да изсъхне. За да го прочетете, трябва да го подържите над лампата, докато хартията се нагрее и буквите се появят.

15. Почистете двора от плевели

Полейте с лимонов сок тези растения, от които искате да се избавите. След няколко дни градината ви ще придобие желания облик.

- реклама -