Хорхе Вилда

15 испански националки на бунт срещу селекционера

15 испански националки обявиха бунт и напуснаха тима след безпрецедентна масова оставка. За това съобщи Испанската футболна федерация (RFEF) късно снощи.

Федерацията публикува изявление, в което казва, че всяка от 15 състезателки им е изпратила едннакъв имейл. Той съдържа искане за оттегляне на селекционера Хорхе Вилда.

„Те заявяват, че създалата се ситуация ги засяга „значително“ в тяхното „емоционално състояние“ и „здраве“ и че „докато тя не бъде променена“, те се оттеглят от националния отбор на Испания. Федерацията ще използва само отдадени играчи, дори ако това означава да играе с юноши“, се казва в изявлението.

Испанската радиостанция COPE съобщи, че настоящият носител на Златната топка Алексия Путелас не е сред оттеглилите се играчи. В списъка обаче са нейните съотборнички от Барселона Патри Гуяро, Мапи Леон, Сандра Панос, Айтана Бонмати, Клаудия Пина и Мариона Калдентей.

Вилда е селекционер на националния тим от 2015 г. През лятото той изведе отбора до четвъртфинал на Евро 2022. Там обаче испанките загубиха от бъдещия шампион Англия.

- реклама -