мажоритарно гласуване Сова Харис партии евроизбори ГЕРБ БСП ДПС социологически агенции, анализи резултатит проучване електорални обществени нагласи

15 хиляди гласа в неделя вкарват депутат в парламента, изчисли Михаил Константинов

проф. Михаил КонстантиновГласовете от Турция не могат да обърнат изборните резултати, там ще гласуват не повече от 35 хиляди души. Това прогнозира пред Flashnews директорът на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. Професорът, който е математик и дългогодишен член на ЦИК, изчисли и колко ще струва депутатският мандат на изборите в неделя.

С него разговаря Петрина Василева.

FN: Има ли вече яснота колко избиратели се чакат да гласуват в неделя?

Михаил Константинов: Между 3,6 и 3,8 млн. души. Личната ми прогноза е, че до урните ще отидат 3,65 млн., имащи прави на глас.

FN: Колко ще струва един депутатски мандат или иначе казано колко гласове ще вкарат 1 човек в 44-тото Народно събрание?

Михаил Константинов: За влизане в парламента на тези избори ще са необходими около 145 хиляди гласа. Ако някаква партия си докара толкова гласове от България и от чужбина, ще има депутати.

За цената на мандата веднага може да направите сметка – около 14 хиляди гласа ще вкарат 1 депутат в следващото Народно събрание. Ако за дадена партия гласуват минимумът гласоподаватели, за да прескочи бариерата, тя ще има група от около 10-11 депутати. Като разделим 145 хиляди средно на 10 и получаваме цената на един мандат. Тази цена варира със съвсем малко при различните партии, защото имаме пропорционална избирателна система. Ако обаче се въведе мажоритарният вот, това ще означава фрапираща разлика – примерно депутат ще може да влезе, ако за него са гласували 30 хиляди, а за друг само 2 хиляди души.

FN: С оглед на кампанията, която се води в Турция от целия държавен апарат там, смятате ли, че е възможно традиционните резултати от южната ни съседка да се обърнат в полза на една партия, на която социолозите не прогнозират да прескочи бариерата. И в крайна сметка тя да влезе в парламента?

Михаил Константинов: Нека да бъдем реалисти. Законът повелява само 35 избирателни секции в страната. Ако във всяка от тях се изпълни програмата максимум и успеят да гласуват по хиляда души, това означава максимум 35 хиляди гласа да дойдат от Турция.

Parliamentary elections in TurkeyВотът там не може да има електорален обрат върху изборните резултати. Проблемът се състои в това, че гласуването в Турция дразни хората. Ще ви докажа думите ми с факти – от 2005-та насам ДПС вкарва по не повече от 3-ма депутати с гласовете от южната ни съседка.

Да вземем последните четири парламентарни избора – 2005-та, 2009-та, 2013-та и 2014-та година. На всички тях има един единствен победител в гласуването в чужбина, говоря не само за Турция. Това е ДПС. За тези години те са спечелили общо 13 мандата, благодарение на гласовете на българите зад границата. Тоест някъде по 3 мандата на избори. Така че за 12 години при избрани общо около 1000 депутати само 13 са били с гласове от Турция.

FN: Kакво се случва с гласовете за партиите, които не преминават 4% бариера? И къде се преразпределя вотът „Не подкрепям никого“?

Михаил Константинов: Тези гласове нямат никакво отношение към изборния процес. Няма преразпределяне на вота от малките партии, не влияе и гласовете дадени в квадратчето „Не подкрепям никого“.

Избори 2016Ако има доста гласове под бариерата, единственото, което ще стане, е, че няма да има независими кандидати. Когато гласовете за малките партии са много, те едни за други се топят. Всяка от тях има средно по около 100-120 хиляди избиратели. При ниска избирателна активност под 3 млн. души, някой от тях имат шанс да прескочат бариерата. Но ако 4 млн. българи отидат до урните, малките нямат шанс.

Така че влиянието на тези, които гласуват срещу всички, и тези, които гласуват за малките партии, е едно и също. Тоест е равно на 0.

- реклама -