Референдум за спиране на застрояването на Младост

15 хил. подписа са нужни за референдум за спирането на застрояването на район Младост

Около 15 000 подписа са нужни, за да свика столичният квартал „Младост” референдум за спиране на строителството в градинки и зелени площи. Това обявиха от Инициативния комитет „За зелен Младост”.

Само жители с адресна регистрация в „Младост“ могат да се подпишат за свикването на референдума. Срокът по закон за събирането на подписите е три месеца.

Въпросите на референдума

Предложението за референдум съдържа два въпроса:

  1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?”.
  2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4?”.Референдум за спиране на застрояването на Младост

За да се спре застрояването

Десислава Иванчева, която е председател на Инициативния комитет „За зелен Младост”, обясни, че целта на референдума е да се спре застрояването в „Младост“. Тя добави, че гражданите нямат против строежите, които вече са започнати и ще завършат. Референдум за спиране на застрояването на Младост

Обединихме цялата Младост. 24 часа се строи”, посочи Иванчева. Тя се оплака, че хората намират царевици и метли по колите си, но се опитват да не го приемат като заплаха или подигравка, а гледат шеговито. Иванчева добави, че ако те успеят да направят референдум в „Младост“, значи, че гражданите са силни и това може да се случи и в другите квартали на София. „Този референдум е човешки, ние просто искаме зеленина”, заяви тя.

Нов протест в Младост

Георги Михайлов , представител на протестите в „Младост 4“ против застрояване на детските градини, съобщи, че утре се очаква най-големият протест досега, който ще се проведе от 19.00 часа пред общината в Младост. „Не сме вързани политически с никого„, допълни той.

- реклама -