НАТО във Варшава
Ето какво реши НАТО във Варшава

Ето какво решиха на срещата на върха на НАТО във Варшава

Срещата на върха на НАТО беше успешна, отчете генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Това беше успешна среща на върха. Тя носи исторически характер, тъй като се провежда в сложни времена за нашата сигурност. Ние сме изправени пред големи заплахи“.

Решение за Черно море през есента

Решението за разширяването на морското присъствие на НАТО в Черноморския регион ще бъде взето през есента. Тогава ще стане ясно дали и по какъв начин ще участва и България.

Не се предвижда страната ни да участва под каквато и да е форма в предното разполагане, въпросът не е коментиран, каза във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев. Там водеща роля имат т.нар. рамкови държави, които ще поемат отговорностите си.

Русия не е непосредствена заплаха

По повод Русия, Столтенберг коментира, че страната не представлява непосредствена заплаха за НАТО. По думите му, ситуацията към момента няма аналог в миналото.

„Ние не виждаме никакви непосредствени заплахи в отношенията на която и да е държава членка на НАТО с Русия. Русия не е стратегически партньор – не сме в състоянието на стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да постигнем – но не сме и в ситуация на Студена война“.

Според Столтенберг Алиансът е единен по темата за Русия.

Нато във Варшава
Генералният НАТО на Алианса Йенс Столтенберг

Ислямска държава

В рамките на двудневната среща е взето и решение всички държави членки на НАТО да станат част от международната коалиция срещу Ислямска държава. Предстои да бъдат изпратени инструктори на Алианса в Ирак, които да подготвят местни военни.

„Решихме да започнем тренировъчна мисия в Ирак, който играе ключова роля в борбата срещу Ислямска държава“.

Началото на обучението ще бъде поставено през януари 2017 г.

Въпросът за членството на Украйна не е на дневен ред

„Днес приоритет е продължаването на реформите и борбата с корупцията. НАТО е готова активно да подкрепи Украйна в тези усилия. Въпросът с членството ще бъде решен по-късно“, посочи Столтенберг.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе през 2017 г. в Брюксел.

„Ние очакваме с нетърпение да се срещнем отново през 2017 г. в нашата нова квартира в Брюксел“, заяви Столтенберг.

Латвия: Никоя държава няма да се присъедини към НАТО в близките години

Нито една държава, в това число Грузия и Украйна, няма да се присъедни към НАТО в близките години. Това заяви министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич.

„Ако говорим реалистично в близките години вероятно няма да има нови покани за членство“, заяви дипломат номер едно на Рига.

Мисията в Афганистан ще продължи и през 2017 г.

По време на срещата на върха е взето решението мисията на Алианса в Афганистан да продължи и през 2017 г. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг изрази благодарност към лидерите на Германия, САЩ, Турция и Франция за техния принос към мисията.

Към момента контингентът на НАТО в Афганистан наброява 12 000 души. Те действат само като съветници и не са задължени да участват в бойни операции.

НАТО е готова на ответен ядрен удар

НАТО е готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрено нападение от всякакъв вид срещу страна членка, гласи заключителната декларация от срещата на алианса във Варшава.

„Фундаментална задача на ядрения потенциал на НАТО е запазването на мира, предотвратяването на военен натиск и сдържане на агресия… Но ако безопасността на която и да е страна-членка се окаже под заплаха, НАТО е способна да нанесе върху противника несъпоставими загуби, които ще бъдат много повече от ползите, които противникът е разчитал да получи“, се казва още в декларацията.

- реклама -