Ким Чен Ун: Ще има още изпитания на балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е  предупредил, че ще има още изпитания на балистични ракети, като Тихият океан ще е целта им.

Пхенян потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег Хвасон-12,  а целта е била противопоставяне на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея.

 

Ким Чен-ун е определил ракетното изпитание като първа стъпка към подготовката на военна операция на Корейската народна армия в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам, определен от него като предна база за инвазия.

 

Тази нощ Съветът за сигурност на ООН осъди категорично ракетното изпитание на Северна Корея. Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на Северна Корея.

В изявление, одобрено от 15-те страни членки, се казва, че е от жизненоважно значение Северна Корея да предприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението. Съветът изразява също така ангажимента си за мирно, дипломатическо и политическо решение на севернокорейската криза.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено