Казанлъшка гробница и Рилският манастир украсяват най-новата пощенска марка

Казанлъшка гробница и Рилският манастир украсяват най-новата пощенска марка на тема „2017 Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Печатът за валидиране на изданието бе поставен от министъра на туризма Николина Ангелкова и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

България е единствената страна, която ще валидира марка на тема „2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Нашата инициатива беше одобрена от генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. А за положителната оценка повлияха както иновативния ни подход, така и, че избрахме да акцентираме върху културно- историческото наследство. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, по време на церемонията по валидиране на марката.

„Човек може да обиколи света с разглеждането на една колекция от пощенски марки. Прекрасното издание пред нас обаче, има друга цел – да покаже богатството на българската история от Античността и Средновековието и да привлече хора от цял свят да видят образците на нашата култура и архитектура“, каза по време на церемонията заместник-министър Димитър Геновски. По думите му, художникът – Татяна Узунова, е изобразила на марката едни от най-разпознаваемите символи на българската история.

 

Заместник-министърът припомни, че темата за туризма навлиза в българското маркоиздаване още в средата на 20 век.

Той изрази убеждение, че най-новата пощенска марка, ще обиколи колекциите на филателистите по света и ще украсява писмата, които изпращаме до нашите роднини и приятели в чужбина.

 

- реклама -